štvrtok 12. septembra 2013

Žirafia mama



Bolo už načase, aby sa Kniholub prebral z letného spánku a vybral sa do kníhkupectva. Každý správny kniholub predsa vie, že po lete idú Vianoce a už koncom augusta sa začínajú vynárať knižné perly. Osvedčenou perlorodkou výnimočných ilustrovaných knižiek je vydavateľstvo Artforum. Z ich produkcie pochádza aj Kniholubov najnovší úlovok – Žirafia mama, ktorú napísala fínska Slovenka (alebo slovenská Fínka, vyberte si) Alexandra Salmela a ilustrovala slovenská Slovenka Martina Matlovičová. Tak viete si predstaviť, ako to asi dopadlo.


Žirafia mama je bezkonkurenčne najkrajšou slovenskou ilustrovanou knihou tohto roka (aspoň zatiaľ). Možnože aj viacerých rokov. To je Kniholubov subjektívny názor, ale nikoho neprekvapí, ak to bude po zhliadnutí tohto dielka aj váš názor. Knižka obsahuje 21 krátkych rozprávok, z ktorých niektoré ste možno už predtým zachytili v rubrike denníka SME pre deti. Všetky sú veselé, hravé, no zároveň nechávajú veľkorysý priestor detskej predstavivosti. Tento priestor si vzala za svoj i ilustrátorka Martina Matlovičová a dá sa povedať, že sa ukázala v životnej forme. Jej ilustrácie sú príbehmi sami o sebe. Matlovička je vo svojej koži kompozične, farebne, ide do detailov a púšťa fantáziu „na špacírku“. Grafický dizajn má na svedomí Janka Bálik a nemohlo to dopadnúť lepšie. Titulkové písmo výborne hrá s ilustráciami, Kniholuba baví i číslovanie strán, ktoré určite nikto neprehliadne a text sa číta sám. Výber papiera je balada a vlastne je to balada úplne celé. Howgh!

Žirafiu mamu si kúpte, aj v prípade, že už náhodou vlastníte občiansky preukaz. Naozaj.
















1 komentár:

  1. aaano velmi pekne knihy...len by som ocakaval ze sa na tomto blogu budu nachadzat aj neASILacke knihy, svet je plny peknych ale aj skaredych ktore stoja za pozornost

    OdpovedaťOdstrániť