utorok 2. júla 2013

Letné ilustrované čítanie podľa Kniholuba

Skôr ako sa v Asociácií ilustrátorov poberieme na letnú pauzičku pred pernou jeseňou, odšpehovali sme pre všetkých milovníkov kníh s obrázkami zopár lahôdok, ktoré potešia dušu i oči. Predsa len, aj ilustrovaným knihám svedčí plážový piesok a stopy po ovocných nanukoch. Takže vidíme to takto:


S číslom jedna knižka Začarovaný tatrmánek od Jaroslava Vrchlického s ilustráciami Tomáša Klepocha. Hoci sme ju ešte neprečítali, oko sa potešilo už len prelistovaním. Tomáš sa vyhral a kniha je pastvou pre oči!








S číslom dva sa predstavuje krém de la krém: knižka O Kazovi, ktorý si hľadal domček. Je dielom osemročnej Zoyi Ledeckej, zilustroval tridsaťosemročný Ďuro Balogh a zdizajnovala dvadsaťosemročná Martina Rozinajová. Našli sa! A je to vidieť. Okrem toho, toto osemročné dieťa píše naozaj dobre! Plážový piesok tras sa!







Treťou lahôdkou, na ktorú vás chceme upozorniť je knižka z kuchyne vydavateľstva Artforum. Volá sa Hlbokomorské rozprávky, napísala ju skvelá Monika Kompaníková a ilustrovala talentovaná Veronika Holecová, ktorá síce ešte študuje, ale už robí krajšie ilustrácie ako napríklad my, alebo vy. Asi.
Knižka je fantastická, nenechajte si ju ujsť!





Číslo štyri. Trošku predbiehame, ale nedá sa inak. V auguste vydavateľstvo Artforum prinesie na knižné pulty prvotinu pre deti od spisovateľky Alexandry Salmely (Saša je Slovenka, ktorá žije vo Fínsku). Vysnorili sme náhľady a tuto prosím sa pozrite, čo sa na nás chystá:







Knižku ilustruje majsterka štetca Martina Matlovičová. Predpokladáme, že v ilustráciách opäť napíše úplne nový (vtipný!!!) príbeh, ktorý sa bude odvíjať paralelne s textom, takže to bude opäť double reading! Ale, ak posielate deti v auguste k babke, toto je must have!


No a jeden klinček na záver - hoci toto už v lete naozaj nestihneme, nedá nám nepochváliť sa. Tento rok vyjde ilustrovaná knižka konečne i priamo v Asociácií ilustrátorov. Je to dielko z pera mladej ilustrátorky Daniely Olejníkovej, ktorá knižku tiež ilustrovala. Už teraz kniha vyzerá parádne, tak sme zvedaví, ako to dopadne s novou grafickou úpravou. Knihu podporilo Ministerstvo kultúry SR, ale ak sa vám páči a máte chuť prispieť a pomôcť tomuto projektu na svet, môžte tak urobiť tu:
https://www.startovac.cz/projekty/liek-pre-vlcika/




Pekné leto želá Kniholub!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára